4. apríla 2017

Vzdelávacie okienko - Dieťa a reklama

V súčasnej dobe sa s reklamou stretávame denno-denne takmer na každom kroku. V televízii, v rádiu, v časopisoch, na internete aj na ulici.
Reklama má niekoľko dôležitých úloh. Predovšetkým má upútať pozornosť človeka, vzbudiť záujem o reklamovaný predmet vyvolať túžbu po ňom a v konečnom dôsledku vyvolať akciu, teda napr. kúpu daného predmetu.
Reklama má silný vplyv na človeka, na jeho myslenie aj jednanie. Najviac sú ale ovplyvnené malé deti.

Obchodníci v snahe predať čo najviac výrobkov a dosiahnuť čo najvyšší zisk mieria práve na deti. Sú ľahko manipulovateľné a aj keď deti nemajú vlastné finančné prostriedky, rodičia pri nákupoch väčšinou podľahnú nátlaku svojich detí.  Odborníci dokonca skúmali tzv. „fenomén otravovania“. Deti stále dokola opakujú tie isté otázky/požiadavky, a rodičia nakoniec ustúpia.

 Detské reklamy tu boli už od 50 rokov ale bolo ich podstatne menej. V 70 rokoch sa z detskej reklamy začal stávať samostatný odbor. Vtedy sa začali objavovať negatívne reakcie. Niektorí ľudia boli presvedčení že deti sú reklamou klamané a bolo treba prijať opatrenia ako zákaz reklamy pre deti mladšie ako 8 rokov. V 80 boli ale všetky opatrenia a regulácie zrušené pod tlakom tvorcov reklamy.
Predtým čiastka, ktorú deti utratili rástla cca o 4% ročne. Po zrušení regulácií čiastka rástla o 35% ročne.

Najvýznamnejšie reklamné agentúry spolupracujú s detskými psychológmi s cieľom osloviť dieťa čo najefektívnejšie a vzbudiť jeho záujem. Prebiehajú odborné konferencie a psychologické výskumy, kedy psychológovia sledujú správanie detí v obchodoch, alebo pri bežných činnostiach. Skúmajú ako deti narábajú s produktmi. Prebiehajú testy, kedy zisťujú ako často dieťa žmurkne pri sledovaní reklamy. Kvôli týmto výsledkom deti nie sú schopné odolať reklame. Dalo by sa povedať že tvorcovia detských reklám sú podobní pedofilom – vyznajú sa v deťoch a vedia ako si ich získať.

Odborníci riešia tiež otázku etiky detskej reklamy, teda kedy je vhodné začať dieťa oslovovať reklamou. Približne v troch rokoch sú schopné zaregistrovať reklamu v televízii a v 4 rokoch si môžu vytvárať preferencie k značkám.

Avšak nie vždy deti vnímajú reklamu tak ako si tvorcovia reklamy myslia. V malom výskume skupinke detí púšťali reklamy s cieľom zistiť, ktoré sa im najviac páčia. Na spodnej priečke sa umiestnila reklama na Pribináčka kde malé síce roztomilo žvatlajú ale vrstevníci im nerozumejú. Medzi obľúbené a úspešné patria reklamy kde je jasné a jednoduché zdelenie, ktoré sa dokola opakuje. Najmylnejšie bola pochopená vianočná reklama na Kofolu keď si deti mysleli že propaguje zlaté prasa. Najobľúbenejšie medzi deťmi ale bola reklama Lahvinka. Nie je určená pre deti ale pochopili ju tak že „tá pani si asi myslela že tam je iný sirup“.

Najvýznamnejším prvkom v detskej reklame je značka. Predávajú sa figúrky, tričká, tašky, potraviny a rôzne ďalšie produkty práve s motívom obľúbených hrdinov z filmov alebo seriálov. Ak ukážete deťom dva balíčky rovnakých cereálií ale na jednom bude obrázok z rozprávky deti bez zaváhania povedia, že tie s obrázkom sú lepšie a dokonca tvrdia že sú ich obľúbené aj keď ich ešte nikdy nejedli.

Ďalšou výrazným prvkom detských reklám je spoločenská mienka. Reklama deti presviedča že ak si kúpia daný predmet budú niečo viac v porovnaní s ostatnými. Deti tak nadobudnú pocit že sú to čo vlastnia. Myslia si že značky ich môžu spraviť šťastnými.

Taktiež je reklama charakteristická tým že rozlišuje ženský a mužský rod. Dievčatám hovorí že sa musia pekne obliekať aby o ne bol záujem a chlapcov presviedča že „byť správnym mužom“ je spojené s agresivitou a drsnosťou.


Je množstvo rôznych nástrojov na reklamnú komunikáciu s deťmi, ako napr. sms alebo email. Reklamy sa môžu objaviť aj priamo v detských filmoch. Vznikajú hry zamerané na konkrétne výrobky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára